Till innehåll
Sveriges största stenspecialist!
Sveriges största stenspecialist!
Granit till offentliga stadsytor

FÖRESKRIV RÄTT GRANIT

Granit är ett utmärkt val för offentliga platser på grund av materialets hållbarhet och estetiska egenskaper. Natursten ger inte bara en lång hållbarhet utan skapar även stor trivsel då det enkelt smälter in i både den lummiga och urbana stadsmiljön.
När det kommer till just granit i offentliga miljöer så har vi ett brett lagerfört sortiment men kan även skräddarsy produkter helt efter önskemål och förfrågan. Vanliga produkter som vi ofta levererar till stadsprojekt är:
 

 1. Granitplattor: Granitplattor är idealiska för att skapa gångvägar, torg och terrasser i offentliga områden. De är tåliga och tål väder, vind och hårt slitage.
 2. Kantstenar: Kantstenar i granit är optimalt i den offentliga miljön. Granitkantsten används för att skapa tydliga gränser, stabila inramningar och kanter längs gångstråk och vägar.
 3. Gatsten: Gatsten används ofta för att skapa vägbanor, trottoarer och torgytor i stadsmiljöer. De är slitstarka och kan hantera tung trafik. En gatsten gör sig bara estetiskt mer vacker över tid och när den fått sin patina.
 4. Mursten: Granitmurar finns i en rad olika utföranden. En vanlig syn i våra offentliga miljöer är blockstensmurar. Dom ståtliga blocken kan användas för att bygga stödmurar och fristående, dekorativt placerade element i det offentliga uterummet.
  På Stenbolaget jobbar vi med en rad olika granitsorter med många olika ursprung. Läs mer om respektive stensort och hitta rätt granitmaterial för ditt kommande projekt.
   

Kontakta våra regionsäljare för att få offert på dom måttunika produkter du är ute efter. Vi hjälper dig både i arkitektstadiet samt att föreskriva rätt sten till projektet.  I vissa fall kan vi även vara behjälpliga i att mängda efter ritning.

Specialbeställda mått

Stenbolaget erbjuder alla typer av specialprodukter i måttanpassade format, helt efter varje specifikt projekt. Olika produkter i en rad olika granitsorter där du själv kan välja ytbehandling för att möta ditt projekt och dom förutsättningar som krävs.
Så är du på jakt efter en föreskriven sten i annat format än vad du kan hitta i vårt sortiment så är det bara kontakta oss.


Samtliga granitsorter i vår produktportfölj kan skräddarsys till både trädgård och offentlig yta. Du som kund behöver därför aldrig känna dig låst till ett fast produktsortiment. Se våra granitsorter för specialbeställning här!

Håll koll på värdena när du beställer granit!

Bergamagranit från vår egna produktion håller måtten och lever upp till dom kraven som ofta ställs. 

Se teknisk information i tabellen nedan:

Stensort

Böjhållfasthet

Frostbeständighet

Vattenabsorption

Densitet

Tryckhållfasthet

Granit Bergama Grå

19,42 Mpa


18,5 Mpa


0,33%


2775kg/m3


193 Mpa


Bohusgranit Nolby Grå

17,9 Mpa


16,2 Mpa


0,20%


2640kg/m3


203 Mpa


Porto Alpendorada Grå

15,9 Mpa


15,9 Mpa


0,20%


2650kg/m3


Ej specificerat


GRANITENS STORA FÖRDELAR


✔ Slitstark

✔ Tålig mot nötning

✔ Går att specielbeställa i måttunika produkter

✔ Lämplig för offentliga ytor

✔ Naturligt intryck

✔ Brett urval av stensorter av olika ursprung

✔ Kan tillverkas i många olika ytbehandlingar

✔ Hög täthet och motståndskraft

Granit från Turkiet

Bergamaregionen

Den hårda Bergamagraniten från Turkiet är mycket uppskattad i både trädgård i offentlig stadsmiljö. Graniten kommer i två olika nyanser, grå och grafitgrå.

Samtliga produkter i Granit Bergama går att få i blästrat, råhugget, flammat och i sågat utförande. En del produkter som exempelvis gatsten kan även levereras med tumlad yta.

Vi måttanpassar helt efter ditt projekt och dina behov för att få fram en produkt som möter den standard som varje projekt kräver.

Se alla våra granitsorter för specialbeställning här!


Läs mer om vår egna granitproduktion och våra certifikat

 1. Granit Bergama Grå Blästrad
 2. Granit Bergama Grå Råhuggen
 3. Granit Bergama Grafitgrå Blästrad
 4. Granit Bergama Grafitgrå Råhuggen
Måttbeställ granitprodukter till ditt projekt!

LÄS MER OM VÅR CERTIFIERADE GRANITPRODUKTION

Säkerställ att du köper en granit som är tillverkad i en produktion som är tredjepartsgranskad enligt SEDEX fyra grundpelare. En godkänd granskning ska innehålla kontroll och dokumentation av arbetsvillkor och löner, säkerhet och hälsa, antikorruption och företagsetik samt miljökonsekvensanalys. När du köper granit från vår fabrik garanterar vi dig att du har gjort ett ansvarsfullt val. Den här produkten har producerats enligt FN konventionens riktlinjer om mänskliga rättigheter, den är ISO och OHSAS certifierad och granskad enligt den mest omfattande kontrollen genomförd av Smeta/SEDEX. Vi ger dig en unik inblick i vår verksamhet. Här får du tillgång till alla rapporter om vår fabrik så att du som kund kan känna dig helt trygg med att du halt valt en produkt som är ansvarsfullt producerad.

Granit från Sverige

Sveriges vackra kust

I vårt avlånga land hittar vi en hel rad olika granitsorter. Allt från populära graniten från Bohuslän till Vånga, Bjärlöv. Skarstad, Bodafors, Broby och GS från Norrköping bara för att nämna några.


Vi jobbar med ett brett urval av stensorter i svensk granit och erbjuder samtliga i måttunika produkter. Alla projekt är olika och många platser i våra stadsdelar har en lång historia där hantverket spelat en stor roll genom historien. Ofta är dessa platser föreskrivna med både en sten och mått som skiljer sig mycket från standardprodukter för trädgårdar. Våra regionsäljare jobbar dagligen med att ta fram produkter och hjälpa föreskrivare att hitta rätt sten för stadsmiljöer.

Söker du en produkt till en offert enligt ritning och vill hitta en bra produkt för att just kunna föreskriva till ett stadsprojekt? Då är vi rätt partner för dig! 
Listat nedan ser du 12 av våra mest populära granitsorter från Sverige.

Vanliga bearbetningar är följande: Flammad, Råhuggen, Sågad, Krysshamrad.

Se alla våra granitsorter för specialbeställning här!

Svensk granit i en mängd olika nyanser
 1. Bohusgranit Grå
 2. Bohusgranit Röd
 3. Bjärlövsgranit
 4. Skarstad
 5. Broby
 6. Tossene
 7. Nolby
 8. Hallandia
 9. Vånga
 10. Norrköping GS
 11. Bodafors
 12. Diabas

Granit från Finland

Finland

Finsk granit är en sten som lämpar sig för alla olika ändamål utomhus. En granit vars textur är både vacker och en sten som till ytan är extremt hållbar. Finsk granit har länge använts i våra skandinaviska miljöer i all från fasader och murar till mer funktionella ytor tack vare sin goda slitstyrka. Vanliga ytbehandlingar är flammad, råkilad, kryssahamrad och sågad och alla våra finska granitsorter kan du få specialbeställda efter dina unika mått. Några av dom absolut mest populära stensorterna är Kuru och Korpilahti som med sin ljusgrå respektive intensivt mörka ton skapar bra kontrast.

Se alla våra granitsorter för specialbeställning här!

Finsk Granit i tre olika färger
 1. Kuru
 2. Kymen
 3. Korpilahti

Granit från Norge

Norge

Den norska graniten Stören håller en ljusgrå ton och lämpar sig ofta bra som både kontraststen mot en mörkare granit. Stören håller en ljus nyans med harmonisk textur vilket gör den så pass ljus att den nästan kan upplevas åt det vitare hållet när den monteras mot andra stensorter. Stören kan måttbeställas i önskat yt-utförande och efter ritning till både stadsprojekt och trädgård.

Se alla våra granitsorter för specialbeställning här!

Norsk Granit Stören
 1. Stören

Granit från Portugal

Portugal

Portugisisk granit är känt för sin höga kvalitet och används i många byggprojekt runt om i världen. Stenen är mångsidig och lämpligt för olika designstilar vilket öppnar upp dörrarna för en rad olika lösningar. 
Granit är känd för sin hållbarhet och tålighet mot väder och slitage. Portugisisk granit är inget undantag. Det är ett populär val för både trappor, väggbeklädnad, kantsten och mycket mer.

Se alla våra granitsorter för specialbeställning här!

Granit Porto
 1. Alpendorada Grå
Föregånde artikel VÅR GRANIT ÄR ETT TRYGGT VAL