Till innehåll
Sveriges största stenspecialist!
Sveriges största stenspecialist!
Blockkap

VÅR GRANIT ÄR ETT TRYGGT VAL

Granitstenar bryts och förädlas över hela världen och tack vare sin livslängd på flera hundra år är granit ett av det mest hållbara byggmaterialet som finns. 
Trots det så finns det några viktiga saker att ta i beaktning när man ska välja leverantör och köpa granit.

Det ena är såklart kvalitén på produkten. Stenens ursprung kan påverka hållbarheten på produkten, som exempel på detta så är granit från Kina eller Indien mer porös än granit från Turkiet eller Sverige.

Det viktigaste man ska tänka på och vara medveten om är var, och hur stenen har slutproducerats.

Granitproduktion är en omfattande och tung industri som bör ställa höga krav på arbetsmiljö och mänskliga rättigheter. Den här kontrollen är viktigt att du som kund eftersöker. Det gäller även svensk granit då många andra stenproducenter marknadsför den graniten som en helsvensk produkt. I själva fallet är det mycket av den svenska stenen som bryts i Sverige men skeppas till fabriker utomlands för att bearbeta och få fram själva slutprodukten. 
Vi hjälper dig att välja rätt sten!

Certifikat

TREDJEPARTSGRANSKAD GRANITPRODUKTION

Säkerställ att du köper en granit som är tillverkad i en produktion som är tredjepartsgranskad enligt SEDEX fyra grundpelare. En godkänd granskning ska innehålla kontroll och dokumentation av arbetsvillkor och löner, säkerhet och hälsa, antikorruption och företagsetik samt miljökonsekvensanalys.

När du köper granit från vår fabrik garanterar vi dig att du har gjort ett ansvarsfullt val. Den här produkten har producerats enligt FN konventionens riktlinjer om mänskliga rättigheter, den är ISO och OHSAS certifierad och granskad enligt den mest omfattande kontrollen genomförd av Smeta/SEDEX.

Vi ger dig en unik inblick i vår verksamhet. Här får du tillgång till alla rapporter om vår fabrik så att du som kund kan känna dig helt trygg med att du halt valt en produkt som är ansvarsfullt producerad.

Rättvisa arbetsvilkor

Aktivt klimatarbete

Ansvarsfull leveranskedja

Smeta/Sedex

VÄLKOMMEN IN TILL VÅR FABRIK

Vår granitfabrik hittar ni i Bergama, beläget strax utanför Izmir, Turkiet. Här producerar vi granitprodukter till såväl trädgårdar som offentlig miljö.

När vi letade efter en plats för att bygga vår fabrik så var det viktigt för oss att hitta ett råmaterial som kunde leva upp vår höga standard. 
I Sverige har vi tydliga krav på hur tålig en granitsten måste vara och det hittar man inte i vilken granit som helst. Efter mycket tester på olika berg så föll valet på Bergama. Den här regionen är världskänd för sin hårda granit och här har man brutit sten sedan romartiden. När vi hade säkerställt kvalitén på graniten så var nästa steg att bygga en modern produktionsanläggning.

År 2019 började maskinerna att arbeta och företaget ’Bergama Stone a part of Stenbolaget’ var ett faktum. Vi är ca 75st som arbetar här på fabriken. 
När Stenbolaget skulle starta företag utomlands och dessutom inom en ganska tung industri valde vi en dyr, men etiskt rätt väg. 

Det absolut viktigaste för oss var vårt sociala ansvar som arbetsgivare.

Produktion av granit i full gång

EN STOR TRYGGHET FÖR DIG SOM BESTÄLLARE

Granitindustrin är fortfarande en eftersatt bransch när det kommer till rättvisa arbetsvillkor. För oss finns det inget annat sätt att driva ett företag än så vi är vana att göra i Sverige. Vår produktion är inte alltid billigast, men att göra saker rätt är viktigare.

Hos oss är alla anställda naturligtvis över 18 år gamla. Precis som i Sverige så betalar vi endast ut skattepliktiga löner reglerade av lagen. Ytterligare förmåner som sjukvårdsförsäkring och pensioner är självklart för oss!


För att du, som kund, ska känna dig trygg när du väljer stenleverantör har vi valt att öppna våra portar och ger dig full insikt i vårt arbete med de sociala frågorna. Här får du fri tillgång till våra tredjepartgranskningar och rapporter
Vi är, precis som 74 000 andra företag världen över, stolta medlemmar i Sedex. Kravet för medlemskap är en godkänd granskning via SMETA audit, den mest omfattande granskningen som finns. Läs rapporten här.


 

Vår fabrik är definitionen av en ansvarsfull leveranskedja.

Har du frågor kring vår granitproduktion? Kontakta My Karlsson, Försäljningschef Stenbolaget Sverige AB. 

Granitproduktion

Vi producerar granitprodukter i två olika nyanser på själva råmaterialet i vår fabrik. Grå och Grafitgrå.

Granit Bergama Grå och Grafitgrå
Föregånde artikel GRANITKERAMIK JURA
Nästa artikel FÖRESKRIV RÄTT GRANIT